Doneerring: eenvoudig statiegeld doneren én pakken

7 december 2022

Plastic statiegeldflesjes, helaas zien we ze nog vaak rondslingeren. Maar ze horen niet op straat en ook niet in de afvalbak. Dat vinden ze ook bij Campus aan De Lanen. Om ervoor te zorgen dat plastic flesjes gerecycled worden, maakten de leerlingen vandaag samen met wethouder Ralph Geers een doneerring vast aan de afvalbak tegenover hun school.

De leerlingen, hun ouders en leerkrachten doneren (of pakken) hier vanaf nu eenvoudig een leeg statiegeldflesje. Een makkelijke manier om van je plastic flesje af te komen en een ander te helpen aan wat extra geld.

Wethouder Ralph Geers: 'We willen een schone gemeente zijn. Daar waar we het zwerfafval kunnen verminderen, doen we dat uiteraard graag. En het plaatsen van de doneerringen kan daaraan een positieve bijdrage leveren. Heel mooi dat de kinderen vandaag hier het goede voorbeeld geven.'

Tegenover Campus aan De Lanen zijn 2 afvalbakken uitgerust met een doneerring. Ook op andere plekken in de gemeente testen we het gebruik hiervan. Er zijn doneerringen aan 3 afvalbakken bij winkelcentrum de Rompert, en op 2 plekken bij de Helftheuvelpassage.

Deze locaties zijn dichtbij een supermarkt zodat mensen de flesjes meteen kunnen inleveren. In het voorjaar van 2023 evalueren we het gebruik van de doneerring en bepalen we of we het aantal locaties uitbreiden.

De doneerring is een idee van Matthijs Jaspers van The Happy Activist. In Nederland is dit vrij nieuw. In Duitsland is de doneerring al langer een fenomeen, onder de naam Pfandring. Daar hangt hij in meer dan honderd steden.


Meer informatie?

Abonneer je op de nieuwsbrief of neem contact met ons op!