Water

Water in de wijk

Regenwater van daken, tuinen en wegen stroomt op verschillende manieren door de wijk. Al het (regen)water dat in de Groote Wielen valt, komt uiteindelijk in de Groote Wielenplas terecht. Draag ook je steentje bij!

Alle informatie in één PDF!

De watermachine

De watermachine is een uniek systeem dat bedacht en aangelegd is om al het regenwater dat in De Groote Wielen valt in het gebied vast te houden en te bergen. Vanuit de plas wordt het water opgepompt naar De Hoge Ring, die door de Groote Wielenlaan loopt. Van daaruit stroomt het water via de koppelbeken in Broekland en de Lage Ring door het zuiveringsmoeras in het oosten van het plan. Doordat het water voortdurend in beweging is en door waterzuiverende beplanting toe te passen, en die op tijd te oogsten, ontstaat er een ecologisch evenwicht en een goede waterkwaliteit. Het regenwater dat in de Hoven en de Lanen valt, wordt opgevangen in de Lage Ring, die het water rechtstreeks naar het zuiveringsmoeras leidt.

 

Hoe Werkt De Watermachine

Recreatie op het water

Een waterrijke wijk als de Groote Wielen is ideaal voor recreatie rond en op het water. Er zijn uiteenlopende mogelijkheden. Plezier op het water is een meerwaarde van de Groote Wielen. Er zijn niet veel regels, om het laagdrempelig te houden. Wel is het belangrijk dat de oevers en steigers netjes blijven. Een vlonder of steiger aanleggen is ook mogelijk. Daarvoor kun je een vergunning aanvragen via de gemeente 's-Hertogenbosch. 

 

Meer weten over vergunningen voor een steiger of vlonder?

Watervriendelijke tuin

Met kleine veranderingen en slimme maatregelen is het al mogelijk om het regenwater te gebruiken in jouw tuin. Je kunt klein beginnen en een regenton kopen bij een tuincentrum of laat dan een hovenier een voorstel maken voor een regenwaterbestendige tuin. Dat bespaart kostbaar drinkwater, is goed voor je tuin en voorkomt wateroverlast. Groen zorgt bovendien voor verkoeling tijdens hete zomers.

 

Meer informatie, tips en acties?

Vergroenen

Woon je in De Groote Wielen? Draag ook je steentje bij aan vergroening van je omgeving! Dat kan op verschillende manieren. Natuurlijk is het belangrijk om zuinig te zijn met water. Daarnaast kun je kiezen voor een groen dak. Een dak met planten werkt isolerend; het koelt bij hitte en dempt geluid. Ook houdt het water vast bij regen. Hierdoor wordt het riool minder belast.

Meer weten over het vergroenen van je dak? Bekijk dan onderstaande video. 

Meer weten over de voordelen en subsidiemogelijkheden?

Meer informatie?

Abonneer je op de nieuwsbrief of neem contact met ons op!