Bomen planten op nationale Boomfeestdag

17 november 2022

Bomen planten op nationale Boomfeestdag

Op Nationale Boomfeestdag (16 november) hebben 21 kinderen van Campus aan De Lanen 21 iepen geplant tegenover hun school. In de toekomst vormen deze bomen een groene entree naar de school.  Alhoewel, echt planten konden ze niet, want daarvoor zijn de 21 iepen te groot en te zwaar. De aannemer had de bomen daarom al met een kraantje in het gat gezet. Aan de kinderen de taak de bomen recht te zetten en de gaten dicht te scheppen. Vol enthousiasme gingen de leerlingen aan de slag. Na vandaag is het werk nog niet klaar. In het voorjaar gaan de kinderen terug om de nieuwe bomen water te geven.

Plantlocatie

Dit jaar vieren we de Nationale Boomfeestdag bij Campus aan De Lanen, op de Korte Beemden. Deze school is aan het begin van dit jaar geopend in nieuwbouwwijk De Lanen in De Groote Wielen. Tussen De Lanen en het Centrum ligt een park van zo’n 7 hectare. Deze zogenaamde parkzone is een waardevolle nieuwe groene long in dit gebied. Niet alleen voor de natuur, maar ook voor de bewoners waaronder de leerlingen van Campus aan De Lanen. Buiten zijn en buiten leren is één van de speerpunten van deze school. De leerlingen ontdekken, onderzoeken en leren in en van de natuur. Wij hebben ze daarom gevraagd de nieuwe bomen bij de school samen met ons te planten.

Thema: (met) Bomen Werken!

Bomen planten tijdens Nationale Boomfeestdag is niet alleen een leuke activiteit. Kinderen leren ook meer over het nut en belang van voldoende bomen in onze gemeente. Bomen zijn belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Ze houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen uit de lucht en leveren voedsel, leefruimte en bescherming aan allerlei dieren en planten. Bomen werken dus voor een gezond klimaat!

Vakmensen in de boomkwekerijsector werken dagelijks met bomen. Ze kweken de bomen en verzorgen ze. Dit jaar vraagt de Stichting Nationale Boomfeestdag extra aandacht voor deze sector. Er is behoefte aan extra vakmensen. Door kinderen enthousiast te maken over het vak, de bomen en het groen, hoopt de stichting op extra groene handen in de toekomst. Zo kan ook de volgende generatie kinderen nieuwe bomen blijven planten.

Inspelen op de gevolgen van klimaatverandering

Het gemeentebestuur van gemeente ’s-Hertogenbosch heeft de ambitie uitgesproken om slim in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering. Het planten van nieuwe bomen is daar onderdeel van. Dat doen we niet alleen tijdens de Landelijke Boomfeestdag, maar op veel meer plekken en momenten. Hierbij betrekken we vaak bewoners, vrijwilligers of bedrijven.


Meer informatie?

Abonneer je op de nieuwsbrief of neem contact met ons op!