Plannen plaatsing windwatermolen concreter

Plannen plaatsing windwatermolen concreter

De gemeente ’s-Hertogenbosch wil begin 2020 een windwatermolen plaatsen bij de brug naar De Lanen. De molen pompt het water uit de Groote Wielenplas om de singels in De Lanen te voeden en te voorzien van doorstroming. Dat gebeurt via een ondergrondse buis tussen de waterplas en de Lunersingel. Daarnaast wordt de pomp aangedreven door wind, wat het geheel tot een duurzame oplossing maakt.

Aandacht vestigen op duurzaamheid
De windwatermolen, met een tiphoogte van ongeveer 9 meter, zal aan de noordzijde van de Groote Wielenplas en aan de oostzijde (centrumzijde) van de Rietkraagbrug  geplaatst worden. “Een herkenbare plek. Dat is positief omdat op die wijze het principe van de watermachine zichtbaar wordt gemaakt. Een goede uitstraling en detaillering is dan wel belangrijk”, zegt Cees van de Kreeke, projectleider bij de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Daarnaast past de windwatermolen goed in de visie van het stedenbouwkundig plan voor het centrum van De Groote Wielen. Deze duurzame oplossing maakt onderdeel uit van het nieuw aan te leggen ‘Waterpark’ in het Centrum: de parkachtige zone aan het water.

situatietekening