Natuur in de stad!

Natuur in de stad!

Johan Mees is al ruim 10 jaar werkzaam als stadsecoloog voor de gemeente ’s-Hertogenbosch. De Bosschenaar kent het gebied op zijn duimpje en voor hem houdt de natuur niet op waar de stad begint. Sterker nog, stadsnatuur is volgens hem een leefgebied voor de meest uiteenlopende planten- en diersoorten. Iets wat hij ook zo ervaart in De Groote Wielen.

“Als stadsecoloog is het mijn taak om de natuur in de gemeente te beschermen. Dit sluit aan bij de gemeentelijke ecologische stadsvisie en het thema ‘vergroenen’. Daarnaast ben ik betrokken bij een breed scala aan adviestrajecten voor projectontwikkelaars, aannemers en woningcorporaties. Want natuur en wonen kan prima samengaan”, zegt Johan enthousiast.

grote plas ganzen

Natuurlijk leefgebied
Naast het behouden en versterken van de natuur, is verbinden een belangrijk onderdeel binnen zijn functie. Johan: “Bij het ontwikkelingen van nieuwe woonplekken kunnen ontwikkelaars bijvoorbeeld natuurlijke elementen verwerken in hun plannen. Denk aan groene daken of het aanleggen van parken. Dat zorgt voor een gezondere leefomgeving voor de bewoners, terwijl je tegelijk het leefgebied van de plant- en diersoorten uitbreidt.”

De Groote Wielen is hier een mooi voorbeeld van. “In deze nieuwbouwwijk zie je dat stedelijke ontwikkeling samengaat met de natuur. Kijk naar de watermachine en het moeras aan de oostkant van de wijk met haar vele vogelsoorten en bevers. Vaak zie ik buurtbewoners foto’s maken als de beestjes zich laten zien omdat ze het bijzonder vinden. En ze hebben gelijk, want de bever kwam afgelopen 10 jaar niet meer voor in Den Bosch. Daarvoor was hij lange tijd uitgestorven. Het beestje verspreidt zich via sloten en waterlopen en wordt nu ook regelmatig gespot in woonwijk. Daarnaast hebben we in het moerasgebied een oeverzwaluwwand aangelegd, op deze plek komen oeverzwaluwen jaarlijks terug na een lange tocht uit Afrika. Deze bijzondere verschijningen trekken ook mensen van verder weg aan. Zo komen er jaarlijks vele mensen vanuit het hele land om baardmannetjes, die in het riet broeden, te fotograferen. Ik kan dus volmondig zeggen dat een woonwijk samen kan gaan met natuur”, laat Johan weten.

lepelaarBaardmannetje
Links afgebeeld een baardmannetje en rechts de lepelaar. Beide vogels zijn recent nog gezien in de wijk.

natuurfotografie: Diane van Veen