Groene tuinen met het oog op water berging

Groene tuinen met het oog op water berging

Het klimaat verandert, zo regent het vaker en heviger. Nu komt het regenwater vaak in het riool terecht, dat daardoor overbelast wordt. Met alle vervelende gevolgen van dien; overstromingen, schades en ander overlast tot gevolg. Eén van de oplossingen is het regenwater beter benutten en hergebruiken. De gemeente ’s-Hertogenbosch voert momenteel campagne om inwoners te informeren hoe zij er beter mee kunnen omgaan.

De gemeente ‘s-Hertogenbosch vindt het belangrijk dat niet al het regenwater in het riool terecht komt, maar dat water weg kan zakken tussen tegels en bestrating. “In De Groote Wielen zijn al oplossingen gevonden voor de gevolgen van hevige regenval. Het zijn manieren waarmee het water boven de grond weggeleid wordt. Bewoners hebben dan zo min mogelijk last van ondergelopen straten. En bijkomend voordeel is dat het water niet direct in het riool verdwijnt”, zegt Martine Beuken, programmamanager Water bij de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Aanleg en inrichting van groene tuinen
Martine: “We zijn eraan gewend geraakt om onze leefomgeving totaal naar ons gemak in te richten. Niet iedereen is zich er echter van bewust dat hierdoor nogal wat negatieve gevolgen ontstaan. Te veel bestrating in onze tuinen zorgt voor problemen tijdens hoosbuien, vermindering van biodiversiteit en zorgt voor opwarming van de stad.“ Nu de eerste bewoners van De Lanen binnenkort hun intrek nemen en gaan nadenken over de aanleg van hun tuinen wil de gemeente hen stimuleren niet teveel te verharden. Kortom, meer groen en minder tegels in de wijk. Bijvoorbeeld door de bestrating in de tuin af te laten lopen naar een verlaging in de tuin of grind te gebruiken zodat het water de grond kan zakken. Of wat te denken van een vijver in de tuin die het water opvangt of speciale kratten onder de grond die het water opvangen? Met kleine aanpassingen kun je al veel bereiken. Denk eens aan een regenton waarin je regenwater kunt opvangen en hergebruiken. Wil je meer weten of tips? Bekijk de website www.waardevolwater.nl

Samen voor meer groen in de buurt
Ook jij kunt helpen om het schone regenwater op te vangen en weer te gebruiken voor bijvoorbeeld je tuin. Zo help je de gemeente regenwaterbestendig te maken én bespaar je ook nog eens op drinkwater. Maar er zijn meer regelingen. Zo roept Waterschap Aa en Maas inwoners, verenigingen en bedrijven op om samen aanpassingen te doen die de leefomgeving klimaatbestendig maken en verbeteren. Als je met meerdere bewoners maatregelen treft kom je in aanmerking voor subsidie. Bekijk hier de subsidieregeling.

Dus ga aan de slag met je buren of meerdere bewoners uit de straat. “Met deze regeling willen we bewoners enthousiasmeren om de tuin te vergroenen. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde samenleving!” zegt Martine enthousiast.