Fladderiepen, veldesdoorns en honingbomen in De Groote Wielen

Fladderiepen, veldesdoorns en honingbomen in De Groote Wielen

Op dit moment worden ze aangeplant in de Parkzone in De Groote Wielen: fladderiepen, veldesdoorns, honingbomen, Chinese vernisbomen en sierkersen. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden. In totaal komen er 18 verschillende soorten bomen in dit langgerekte park tussen De Lanen en het Centrum. Het park heeft een omvang van zo’n 7 hectare. Dat zijn ongeveer 14 voetbalvelden. Naar verwachting is de aanleg voor de zomer van 2022 klaar.

Wethouder Roy Geers: “Water speelt een belangrijke rol in De Groote Wielen, maar ook bomen, bloemen en planten dragen in deze wijk bij aan een gezonde en prettige leefomgeving. Naast de Groote Wielenplas is dit park een fantastische nieuwe groene long in het gebied. Waar bewoners straks kunnen genieten van de natuur en er ruimte is voor sport en spel.”

Bos en bloemrijk grasland
Een deel van het park, ongeveer 3 hectare, wordt ingericht als bos en bloemrijk grasland. In dit deel staan op meerdere plaatsen groepen bomen bij elkaar en laten we daartussen de natuur haar gang gaan. Daarnaast planten we ruim 2.600 m² aan vaste planten en bloeiende struiken. Vogels, vlinders, insecten en kleine zoogdieren profiteren hiervan. Een deel van het bloemrijk grasland is ingericht als wadi. Een wadi zorgt ervoor dat als er veel regen tegelijk valt het water tijdelijk wordt opgevangen. Waarna het wordt gefilterd en weer weg kan zakken in de bodem. Zo wordt het regenwater zoveel mogelijk vastgehouden in het gebied waar het is gevallen. Waar ook alle bloemen, bomen, struiken en dieren dan weer gebruik van maken.

Sport en spel
Naast natuur is er in het park plaats voor sport en spel. Grote delen van het park bestaan uit gazon waarop gerecreëerd kan worden. Ook leggen we voorzieningen aan om te sporten. Twee kunstgrasvelden en een (half) basketbalveld worden aangelegd. Daarnaast is er nog ruimte voor een speelplaats. Hier wordt samen met de omwonenden invulling aan gegeven. Ook de nieuwe school, Campus aan de Lanen, ligt in het park. Het park vervult voor de school de functie van schoolplein.

Meer info over het ontwerp en welke bomen er komen vind je hier:
– Plattegrond van het park met de inrichting
– Beplantingsplan van het park met de verschillende boomsoorten

* Fotografie: Sandra Peerenboom